Sikkerhetsutstyr
Riktig utstyr er viktig for sikkerheten, men kan også skape en falsk følelse av sikkerhet hvis du ikke kan bruke det! Nedenfor gjennomgår vi kort en del utstyr i forhold til sikkerhet.
Redningsvest
Det finnes spesielle vester for padling, og det er viktig at du finner en som passer deg. Både når det gjelder form og vekt. Diverse lommer kommer alltid godt med – en sjokolade, solbriller eller ei lue kan komme til nytte…
Taueline
Lina må være så lang at du ikke kommer nær båten du tauer. Ca 15 meter er gunstig til de fleste formål. Lina må ha en utløsermekanisme, slik at du enkelt kan frigjøre deg hvis det skulle bli nødvendig. Tauelinene kommer i en mengde utførelser, og det er greit med en som flyter og som ses godt. Det finnes mange forskjellige taueteknikker, og det er nyttig å ha gjennomgått disse på forhånd…
Hjelm
Det er liten tradisjon for å bruke hjem under havpadling i Norge, men i en del situasjoner er hjelm helt klart påkrevd. Hjelmen bør sitte godt på hodet, og være polstret på innsiden. En lett synlig farge er heller ikke å forakte.
Førstehjelpsutstyr
Med dette ustyret skal du kunne behandle skader som oppstår under padlingen. Du bør ha med plaster, renseserviett, fyrstikker, nål, sportstape, solkrem, saks, bandasje, enkeltmannspakke, trekanttørkle og gasbind. Pakk alt sammen i en vanntett pose.
Det kan selvfølgelig skje ting med kajakken og utstyret også, og da kan det være greit å ha: sølvtape (kan brukes til mye…), nål og tråd, multiverktøy (skrutrekker, kniv, tang og stjernetrekker) og tau/wire til ror/senkekjøl (tau kan brukes til mye – alt fra førstehjelp til tørkesnor).
Annet sikkerhetsutstyr
Pumpe (sjekk at den flyter!) Årepose (enten oppblåsbar eller selvlaget) Strikk til åre (spesielt hvis du padler alene og/eller mangler reserveåre) Reserveåre (todelt – festes på dekk) Lykt Kart/kompass.
Havkajakk
Her finnes det mange forskjellige typer, og du må finne ut hva som er ditt bruksområde: Innlandskajakk/rekreasjonskajakk (for padling på stille vann – kan mangle vanntette skott) Skjærgårdskajakk (disse tåler mer sjø og har vanntette skott) Havkajakk (dette er båter som er beregnet for både høy sjø og mye vind) Havracer (lange og smale båter for høy fart – ikke for nybegynnere) Sit-on-top kajakk (svært sjeldne i Norge, men brukes mye til surfing i utlandet) Kajakkene finnes i forskjellige bredder, lengder og skrogformer, og de blir også laget i mange forskjellige slags materialer.
Åre
Denne bør ha en lengde og vinkel som er tilpasset padleren. I havpadling er det en del som sverger til den tradisjonelle eskimoåra. Denne har ingen vridning, og svært smale åreblad. På denne måten blir vindfanget drastisk redusert. På den andre siden av skalaen har vi wing-åren, som er en ren fremdriftsåre (oftest i kombinasjon med en havracer). I mellom disse to ytterpunktene er det et utall forskjellige typer å velge mellom, både når det gjelder størrelse på bladet, og materialet den er laget av.